Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Χειμωνιάτικες αφρώδεις βουτιές


''Βουτιά από ψηλά σε μια μπιρένια θάλασσα. Δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινή αναπόληση, αλλά για μια τολμηρή και ανατρεπτική χειμωνιάτικη απόλαυση. Οι αφρώδεις μπίρες μπορούν να σταθούν δίπλα στο τζάκι στη θέση ενός malt ή ενός κονιάκ και να συνοδεύσουν μέχρι και τους πιο ζεστούς μεζέδες. Ποια είναι η προϋπόθεση; Απλά να διαλέξουμε τις κατάλληλες.''

ΤηςΧρυσούλαςΚυριακοπούλου

Οι τύποι της μπίρας είναι πολλοί· και αυτό μας δίνει την ευχάριστη δυνατότητα να δοκιμάζουμε διαφορετικές αντιπροσώπους ανάλογα με τους βαθμούς του υδράργυρου ή τις απατήσεις των γευστικών παρτενέρ. Ελαφριές ξανθιές, όπως οι δημοφιλείς Lager ή οι ιδιαίτερες Pilsner, είναι τόσο δροσερές και φρέσκιες που φρεσκάρουν τον ουρανίσκο μας όταν ανεβαίνει το θερμόμετρο. Από την άλλη, υπάρχουν οι κόκκινες, οι μαύρες, οι καστανές ή οι γεμάτες ξανθιές με υψηλό αλκοολικό βαθμό και πληθώρα πυκνών αρωμάτων από μπαχαρικά, καραμέλα, ξηρούς καρπούς και φρούτα, που απολαμβάνονται χωρίς να είναι παγωμένες όλο τον χειμώνα.
Πιάστε μια Ale ή μια Bock
Προτού ανοίξουμε δέκα από τις καλύτερες χειμωνιάτικες μπίρες –τις οποίες εύκολα βρίσκουμε ανάμεσά μας– καλό είναι να καταγράψουμε τους τύπους που πρέπει να αναζητούμε.

Ale
Αποτελεί μια από τις δύο μεγάλες βασικές κατηγορίες μπίρας που υπάρχουν. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν όλες οι μπίρες υψηλής ζύμωσης, οι οποίες παράγονται από αφροζύμες. Είναι πιο έντονες και πιο αρωματικές, με κύριο χαρακτηριστικό τους τις νότες από κακάο, καφέ, καραμέλα και μπαχαρικά. Με αυτή τη σύνθεση δικαιολογείται το γεγονός ότι η κατανάλωσή τους ταιριάζει γάντι μόλις πιάσουν τα κρύα.
 Bock
 Είναι σκουρόχρωμες μπίρες που ανήκουν στον μπιρένιο αντίποδα της Lager, δηλαδή της μπίρας χαμηλής ζύμωσης. Αν και οι Lager γενικά είναι πιο ελαφριές, οι Bock, που παράγονται με δεύτερη ζύμωση και ωρίμαση σε βαρέλια, αποτελούν εξαίρεση: είναι δυνατές, με πλούσιο αφρό, έντονη την αίσθηση της βύνης και μακριά πικρή επίγευση.
 Συνοψίζοντας, λοιπόν, μια χειμωνιάτικη μπίρα:
  • περιέχει περισσότερο αλκοόλ,
  • έχει πιο πολύπλοκα αρώματα και μεγαλύτερο όγκο στο στόμα,
  • συνήθως ανήκει στην κατηγορία των Ale, Strong Ale, Belgian Strong Ale, India Pale Ale ή Bock,
  • πολλές φορές είναι σκουρόχρωμη,
  • επειδή διαθέτει πιο σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων, μπορεί να σερβιριστεί σε ποτήρι γευσιγνωσίας αντίστοιχο του κρασιού,
  • σερβίρεται σε θερμοκρασία πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου,
ταιριάζει τέλεια με όλες τις χειμωνιάτικες λιχουδιές, τα δυνατά κρέατα, όπως το κυνήγι και τα κοκκινιστά, καθώς και με όλα τα μαγειρευτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου