Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πώς να επιλέγετε την μπύρα σας?

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για την μπύρα είναι ότι διαχωρίζεται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, δηλαδή τις lager, τις μπύρες ale και τις υπόλοιπες που ταξινομούνται ως ειδικές μπύρες.             Η διαφορά μεταξύ της μπύρας lager και της μπύρας ale είναι το είδος της μαγιάς που χρησιμοποιείται στη ζύμωση.

Μπύρες Ale 

Η μπύρα ale παρασκευάζεται με μαγιές ισχυρής ζύμωσης και συνήθως υφίσταται ζύμωση σε ψηλότερες θερμοκρασίες από τις μπύρες  lager (15-23oC, 60-75oF).
Σε αυτές τις θερμοκρασίες η μαγιά της μπύρας Αle παράγει σημαντικές ποσότητες εστέρων και άλλων γεύσεων και αρωμάτων, που συνήθως είναι παρόμοιες με εκείνες  των μήλων, των αχλαδιών, των ανανάδων, του σανού, της μπανάνας ή των δαμάσκηνων. Η μπύρα αυτή ποικίλει από το ωχρό μέχρι το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, η υφή τους είναι απαλή και γλυκιά και η γεύση τους είναι σαν από φρούτα και είναι πιο δυνατή και πιο πικρή από τη λάγκερ.
Τα κυριότερα είδη της μπύρας Αle περιλαμβάνουν Barley Wine, Bitter, Amber Ale, Brown Ale, Pale Ale, Kölsch, Porter, Stout και Wheat beer.
Κρασί από κριθάρι (Barley wine): Μια καστανόχρωμη, πλούσια, γλυκόπικρη μπύρα, με ψηλότερη περιεκτικότητα αλκοόλ.
Κεχριμπαρόχρωμη μπύρα (Amber): Μια μπύρα που ονομάζεται από το κεχριμπαρένιο χρώμα της και που ποικίλλει από το ωχρό έως το βαθύ σκούρο.
Καστανόχρωμη μπύρα (Brown ale): Μπύρα με γεύση ξηρών φρούτων, από βύνη που είναι βαθιά καστανόχρωμη και με γεύση που ποικίλλει από το μπρούσκο μέχρι το γλυκό (Newcastle).
Πικρή μπύρα (Bitter): Κεχριμπαρένια μπύρα με ένα σύνολο γεύσεων με ξηρό, ισχυρό άρωμα και που παράγεται από λυκίσκους (Worthington, Pedigree, John Smith).
Ωχρή μπύρα ale(Pale ale): Μια μπύρα με αρκετό λυκίσκο που κατασκευάζεται από ψηλής ποιότητας βύνη και που στη γεύση είναι ξηρή (Boddingtons, Old Empireindian, Batemans XXXB).
Ελαφριά μπύρα (Kolsch): Μια ελαφριά δυτικογερμανική μπύρα ale από βύνη, που είναι πολύ ωχρή στο χρώμα και ευχάριστα ξινή στη γεύση.
Μαύρη μπύρα (Porter): Μια μπύρα ale που κατασκευάζεται από καλοψημένο κριθάρι.  Βαθιά καστανή στο χρώμα με αρκετό αλκοόλ στη σύσταση και πικρόγλυκη ή σοκολατένια στη γεύση.
Πλούσια μπύρα (Stout):Μια πλούσια μπύρα που κατασκευάζεται από αρωματικές ψημένες βύνες και μαγιά ψηλής ζύμωσης που κάποτε περιέχει ζάχαρη καραμέλας και έχει ψηλή περιεκτικότητα λυκίσκου. Βαθιά καστανή στο χρώμα με αρκετό αλκοόλ στη σύσταση και με ελαφρά καμένη γεύση.  (Murphy's, Guinness).
Μπύρα σιταριού (Wheat beer):  Μια μπύρα που κατασκευάζεται με βύνη σιταριού.  Ωχρή στο χρώμα, μέτρια σε περιεκτικότητα αλκοόλ και κάπως ευχάριστα ξινή στη γεύση. (Hoegaarden, Erdinger, Weissbier, Franziskaner, Warsteiner).

Επιπρόσθετες επωνυμίες μπύρας Αle που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματά μας:  Birra Moretti, Brahma, Blackthorn, Caffrey's, Molenbier, Cumberland, Jennings, Cumberland, Hopback' Summer Lightning, Leffee, Kilkenny.

Μπύρες Lager

Οι ωχρές μπύρες Lager είναι οι πιο δημοφιλείς μπύρες στον κόσμο. Οι Lager προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη και πήραν το όνομα τους από το γερμανικό ‘lagern’ (που σημαίνει φυλάγω). Η μαγιά της Lager είναι μια μαγιά που υφίσταται χαμηλή ζύμωση και συνήθως αρχίζει τη ζύμωση, στους 7-12oC (45-55oF) (η "φάση της ζύμωσης") και τότε φυλάγεται σε 0-4οC (30-40oF) (η "φάση της κατασκευής της Lager").

Κατά το δεύτερο στάδιο, η Lager ξεκαθαρίζει και μεστώνει. Οι ψυχρότερες συνθήκες παρεμποδίζουν επίσης τη φυσική παραγωγή εστέρων και άλλων υποπροϊόντων που καταλήγουν στο να δίνουν μια πιο δυνατή γεύση στην μπύρα. Οι μπύρες Lager τείνουν να είναι ανοικτότερου χρώματος και συνήθως έχουν πιο ξηρή γεύση από τις μπύρες Ale.  Γενικά περιέχουν λιγότερο αλκοόλ και είναι πιο απλές σε γεύση. 
Μερικές επωνημίες Lager είναι οι εξής:  Carlsberg, KEO, LEON, Budejovicky, 3 Horses, Hertog Jan, Kilkenny, Cobra, Asahi, Michelob Premium, Konig Ludwig.
Τα κυριότερα είδη Lager περιλαμβάνουν την American-Style lager, Bock, Dunkel, Helles, Oktoberfestbier/Marzen και Pilsner.
American-style lager: Το είδος αυτό χαρακτηρίζεται από ένα ανοικτό, χρυσαφί ή αχυρένιο χρώμα, μέτρια ποσότητα αλκοόλης (4-6% abv) μέχρι την πλήρη απουσία μηλίσκου (που γίνεται σε ακραίο βαθμό στην ξηρή μπύρα).  Η γεύση της βύνης είναι γενικά μάλλον ελαφριά με επίσης πολύ ελαφριά γεύση αλκοόλ.
Στις υπεραγορές μας θα βρείτε τις εξής επωνημίες: Corona, Heineken, Budweiser, Bud Ice, Foster, 3 Horses, Dos Equies, Sol).
Pilsner: Σήμερα, η Pilsner είναι η πιο δημοφιλής μπύρα στον κόσμο. Είναι μια μπύρα που παρασκευάζεται από μαγιά χαμηλής ζύμωσης και είναι πολύ ωχρή στο χρώμα με μια ξηρή γεύση και άρωμα λυκίσκου.
Οι μπύρες Pilsner είναι κάπως γλυκές ένεκα της βύνης και του λυκίσκου που περιέχουν. Έχουν συνήθως γεύση καραμέλας σε συνδιασμό ελάχιστης ώς αρκετής πικράδας. Οι μπύρες Pilsner περιέχουν αρκετή ενανθράκωση και είναι καθαρές και σταράτες στη γεύση. 
Επιλέξτε από τη μεγάλη ποικιλία Pilsner που μπορείτε να βρείτε στις υπεραγορές μας:  Birra Moretti, Stella Artois, Staropramen, Amstel, Becks, Harbin, Warsteiner, Carling, Kronebourg, Royal Dutch, Paulaner, Molenbier.
Bock: Πρόκειται για μια ισχυρή μπύρα τύπου lager που ποικίλει από το ωχρό μέχρι το βαθύ καστανό χρώμα με περιεκτικότητα αλκοόλ γύρω στα 6%.
Oktoberfest (Marzen): Αυτή η μπύρα είναι κεχριμπαρένια στο χρώμα και είναι επίσης κάπως βαριά.  Είναι γλυκιά από τη βύνη που περιέχει, όπως συμβαίνει συχνά σε μπύρες που προέρχονται από τη Νότιο Γερμανία και την Αυστρία.  Χαρακτηρίζονται από χαμηλή μέχρι μέτρια πικράδα, αρκετή όμως για να εξουδετερώνει τη γλυκιά γεύση (Konig Ludwig).
Helles: Πρόκειται  για μια ωχρή (pale) Lager που είναι ανοικτή στο χρώμα.  Περιέχει χαμηλή αλκοόλη και θεωρείται ως μια μπύρα καθημερινής χρήσης που συνδιάζετε εύκολα με το φαγητό.  Η βασική ιδιότητα που ξεχωρίζει μια Helles από μια Pilsner ή από μια ωχρή lager είναι το ότι περιέχει λιγότερο άρωμα και γεύση λυκίσκου.  Μόνο μια απαλή πικράδα που δεν διαρκεί πολύ πρέπει να προσμένετε από αυτή την μπύρα (Konig Ludwig, Paulaner).
Dunkel: Συνήθως είναι γνωστή ως Γερμανική μαύρη μπύρα. Βασικά είναι μια μπύρα Helles με επιπρόσθετη ψημένη βύνη που προστίθεται για χρώμα και για μια ψημένη σοκολατένια γεύση.  Αντίθετα με τη φήμη της, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο βαριά ή ισχυρή όσο πιστεύουν πολλοί.  Είναι ελαφρώς πιο πικρή από την Helles αλλά η πικράδα της είναι αποτέλεσμα του ψημένου κριθαριού παρά των λυκίσκων που περιέχει. (Konig Ludwig).

Ειδικές μπύρες

Οι ειδικές μπύρες είναι είτε τύπου Ale, Lager ή ενός μίγματος των δυο αυτών που επίσης περιέχει άλλα συστατικά που τις κάνουν να μην περιλαμβάνονται στην κατηγορία των Ale ή των Lager. 
Οι μπύρες μικτού τύπου χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές και υλικά αντί, ή  επιπρόσθετα προς, τις παραδοσιακές μεθόδους ζύμωσης.  Μολονότι έχουν μερικές διαφορές, ανάλογα με την προέλευση τους, οι μικτές μπύρες γενικά εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες:
Wheat beer: Οι μπύρες σιταριού είναι τύπου Ale που γίνονται από σιτάρι.  Έχουν χρυσαφί χρώμα και είναι πολύ δροσιστικές. Η γεύση τους έχει τη μυρωδιά γαρίφαλων και μπανάνας.  Απολαύστε μια μπύρα σιταριού με λίγο λεμόνι. Αποτελεί μια θαυμάσια επιλογή κατά το καλοκαίρι. (Hoegaarden, Erdinger Weissbier, Franziskaner, Warsteiner).
Cider Beer (Μπύρα μηλίτη):  Η cider /μηλίτης κατασκευάζεται από χυμό μήλων που έχει υποστεί ζύμωση.  Όπως συμβαίνει με το κρασί, ο χαρακτήρας και η ποιότητα του αποτελέσματος σχετίζεται πολύ με την ποικιλία  των φρούτων που χρησιμοποιούνται.  Το εύκρατο κλίμα του Vermont είναι πολύ κατάλληλο για πολύ ψηλής ποιότητας παραγωγή μήλων και γι' αυτό παράγει μεγάλες ποσότητες ποιοτικής αφρώδους, δυνατού μηλίτη cider. (Strongbow, Woodpecker, Magners, Bulmers).
Οι μπύρες φρούτων και λαχανικών είναι ανάμικτες με κάποια είδη φρούτων που υφίστανται ζύμωση ή επιπρόσθετων φυτών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης και έτσι έχουν ξεχωριστές αλλά αρμονικές ιδιότητες (Warsteiner).
Οι μπύρες τύπου σαμπάνιας είναι γενικά τύπου Ale που κατασκευάζονται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας. 

Μπύρα χαμηλή σε αλκοόλ

Η μπύρα χαμηλή σε αλκοόλ (που επίσης ονομάζεται μη αλκοολούχα μπύρα) είναι μπύρα με πολύ χαμηλή ή καθόλου αλκοόλη.  Οι περισσότερες μπύρες χαμηλές σε αλκοόλ είναι Lager αλλά υπάρχουν και μερικές μπύρες τύπου Ale.
Ο κύριος σκοπός της μπύρας χαμηλής  σε αλκοόλ είναι να δίνει σ' αυτόν που την πίνει την εντύπωση ότι πίνει συνηθισμένη μπύρα χωρίς να έχει τις παρενέργειες της και επίσης χωρίς να αισθάνεται το βαρύ αίσθημα της μέθης. (Birra Moretti Zero, Becks, Warsteiner).

Μπύρα Ντραφτ (Βαρελιού)

Η μπύρα βαρελιού είναι μπύρα που αντλείται από ένα βαρέλι και σερβίρεται σε ποτήρια στις μπυραρίες ή στα μπαρ ως επί το πλίστον.  Σήμερα υπάρχει μπύρα σε τενεκεδάκια που ονομάζεται μπύρα βαρελιού, και αυτό γιατί περιέχει κάποιο μηχανισμό που μπορεί και ελευθερώνει το διοξείδιο του άνθρακα κάνοντας την παρόμοια σε γεύση με εκείνη του βαρελιού. (Guinness, Boddingtons, Becks, John Smith's, Budweirer).

Φαγητό και Μπύρα... ο τέλειος συνδιασμός

Φαγητό
 Επιλογή Μπύρας
Σαλάτα
 Αμερικάνικη ωχρή μπύρα Ale, Pilsner, Μπύρα σιταριού, Amber Ale
Σούπα
 Porter, Brown ale, Pale ale, Pilsner lager
Αλλαντικά
 Γερμανική Oktoberfest
Θαλασσινά και Οστρακοειδή
 Ξηρή porter, Stout, Wheat beer, Bitter, Γερμανική pilsner
Sushi, τουρσί και καπνιστά ψάρια
 Μπήρα μηλίτη (Cider beer)
Ψάρι
 Αμερικάνικη Wheat beer, Pilsner, Golden ale
Φαγητά με αυγό
 Πικρή μπύρα stout, Wheat beer
Ζυμαρικά και Πίτσα
 Βιεννέζικη lager, Αμερικάνικη pale ale, μπύρα μηλίτη
Καυτερό Μεξικάνικο φαγητό
 Βιεννέζικη lager, hoppy pilsner, Golden ale, Wheat beer
Πουλερικά
 Malty lager, Πικρή ale, Brown ale
Χοιρινό
 Βιεννέζικη lager, Marzen, Oktoberfest
Κόκκινο κρέας
 Φρουτωδες ale, Ινδική pale ale, Βρετανική brown ale, Porter, Bock
Τυριά
 Αγγλική παραδοσιακή ale, Βελγικές μπύρες, Bitter, Dry stout, Wheat ale, Γερμανική pilsner, Pale ale, Βρετανική brown ale
Επιδόρπια
 Βελγική δυνατή μπύρα ale, Wheat beer, Imperial stout, Ιρλανδέζικη Guinness, Dark malty beer 

Περισσότερες συμβουλές για να συνοδεύετε το φαγητό σας με την κατάλληλη μπύρα.

Πιο κάτω σας δίνουμε οδηγίες για την επιλογή της κατάλληλης μπύρας για κατανάλωση με συγκεκριμένο φαγητό:

  • Ωχρές μπύρες ale (pale ale) με ψηλό περιεχόμενο λυκίσκου συνδυάζονται τέλεια με ολόπαχα τυριά ή άλλα πλούσια λιπαρά φαγητά.
  •  Η καστανόχρωμη μπύρα ale (brown ale) συμπληρώνει τέλεια πιάτα με ψάρι ή κοτόπουλο.
  •  Μπύρες με βύνη ψηλής περιεκτικότητας αλκοόλ και με γλυκιά γεύση,  ταιριάζουν θαυμάσια με πικάντικα φαγητά ή ακόμα με sushi.
  •  Γενικά τα γλυκά επιδόρπια ταιριάζουν θαυμάσια με μια πιο γλυκιά μπύρα.
  •  Πλούσια επιδόρπια με γεύση σοκολάτας ή καφέ συνδιάζονται νοστιμότατα με μπύρα stout από βρώμη με βαθιά γεύση σοκολάτας.
  •  Οι βρετανικές μπύρες ale ταιριάζουν περίφημα με τα πλείστα φαγητά απο κόκκινο κρέας.
  •  Η ιρλανδική μπύρα stout παραδοσιακά συνοδεύει τα στρείδια και συνδιάζεται με μια μεγάλη γκάμα από θαλασσινά φαγητά.
  •  Οι ανατολίτικες λάγκερ ή οι παραδοσιακές καστανόχρωμες μπύρες ale (brown ale) είναι φανταστικές με Ταϋλανδέζικη κουζίνα.
  • Οι σωστές θερμοκρασίες σερβιρίσματος.

    Ελαφριές Ξανθιές ( lager ) στους 5-6ο C
    Αφιλτράριστες και κάποιες ale στους 6-8ο  
    C
    Σκούρες και μαύρες και ορισμένες μοναστηριακές 8-12ο  C
    Βαριές στους 12-14ο C

India Ale Pale

Με τον όρο IPA, δηλαδή India Pale ale, αναφερόμαστε στο είδος μπύρας που αναπτύχθηκε τον 18ο αιώνα στην Αγγλία και που προοριζόταν να καταναλωθεί από το αγοραστικό κοινό της Ινδίας μέσω του μεγαλύτερου και μοναδικού εκείνη την εποχή πολυεθνικού συνεταιρισμού: της East India Company. Η μπύρα φορτώνονταν σε δρύινα βαρέλια και μεταφέρονταν μετά από ένα τεράστιο και κοπιαστικό ταξίδι με πλοία στην Ινδία.

Χαρακτηριστικό τους η μεγάλη ποσότητα λυκίσκου που χρησιμοποιούνταν η οποία σε συνδυασμό με τα μεσαία προς υψηλά ποσοστά αλκοόλης ( 6-9% ΑΒV) βοηθούσαν στην συντήρηση του προϊόντος για το μεγάλο ταξίδι, παίζοντας ρόλο αντισηπτικό … Η μεγάλη ποσότητα λυκίσκου δε σήμαινε απαραίτητα και μεγάλη πικράδα στην μπύρα , πράγμα που εξισορροπούνταν με την ποσότητα των malts στη συνταγή. Εξάλλου, κύριος σκοπός τους ήταν η συντήρηση της μπύρας και η αντοχή της στις διάφορες υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις περιοχές κοντά στον Ισημερινό όπου προορίζονταν η μπύρα μέσω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του λυκίσκου. 
Η προστασία της μπύρας από διάφορους μύκητες ήταν επιτακτική αφού το ταξίδι ήταν πολύ μεγάλο και απαιτούνταν να περάσουν με τα πλοία δυο φορές από το ύψος του Ισημερινού. (Βλέπετε μέχρι το 1869 όπου άνοιξε η Διώρυγα του Σουέζ δεν υπήρχε άλλη θαλάσσια διέξοδος προς ανατολάς παρά μόνο κάνοντας ολόκληρο τον γύρο της Αφρικής μέσω Ατλαντικού ωκεανού για να φτάσουν στον Ινδικό ωκεανό.)


Η Hodgson’s Bow Brewery ήταν αυτή που πρώτη επίσημα τουλάχιστον από το 1793 έστειλνε σε Bombay, Calcutta & Madras μπύρα IΡΑ. Πάντως, πηγές αναφέρουν πως η επιπρόσθετη ποσοτητα λυκίσκου γίνονταν από πιο νωρίς (1760) για μπύρες που προορίζονταν σε θερμότερα της Αγγλίας κλίματα.
Όπως και να έχει, το παράδειγμα του Hodgson ακολούθησαν και άλλες ζυθοποιίες με αποτέλεσμα αυτό το είδος μπύρας να εξαπλωθεί γρήγορα και να γίνει γνωστό και αγαπητό και μέσα στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου ( με τη διαφορά πως οι μπύρες που προορίζονταν για εσωτερική κατανάλωση είχαν σαφώς χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλης … γύρω στο 4-6% ABV). Με τα χρόνια το είδος αυτό έχασε τον πραγματικό σκοπό του που είχε δημιουργηθεί, πράγμα λογικό άλλωστε… και έμεινε απλά για να χαρακτηρίζει τις μπύρες που απλά έχουν πιο hoppy χαρακτήρα.
Στον χώρο των ΙΡΑ αναμφισβήτητα στις μέρες μας την πρωτοκαθεδρία την έχουν πλέον οι Αμερικανοί με πολλές ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να έχουν προχωρήσει αυτό το είδος της μπύρας και άλλα επίπεδα μπροστά και να έχουν δώσει πλέον στις μέρες μας τον ορισμό μιας μπύρας ΙΡΑ, μιας σύγχρονης μπύρας ΙΡΑ.
Σήμερα όταν αναφερόμαστε στον όρο ΙΡΑ πρέπει να έχουμε στο νου μας μερικά βασικά χαρακτηριστικά που ορίζουν την μπύρα αυτή : 

- πορτοκαλί προς κοκκινωπό ανοιχτό χρώμα
- 5-7% ποσοστά αλκοόλης
- μεγάλη περιεκτικότητα λυκίσκου και υψηλά επίπεδα IBU από διάφορες αρωματικές κυρίως ποικιλίες λυκίσκου και υπό την επεξεργασία και χρήση διάφορων τεχνικών μεθόδων με πιο συνηθισμένη την dry – hopping.
Τα αρώματα και οι γεύσεις που προκύπτουν είναι συνήθως φρούτων (λεμονιού, γκρέιπ-φρουτ, κίτρου), αλλά και πεύκου, βοτάνων-ανθών.
Yπάρχουν και οι double IPA (DIPA) με υψηλότερο ποσοστό αλκοόλης ( μέχρι και 10%ΑΒV) γνωστές και ως Ιmperial IPA. 



Οι IPA όλο και κερδίζουν έδαφος στη διεθνή σκηνή μπύρας. Οι συμμετοχές των ΙΡΑs και των DIPAs στα φεστιβάλ και τους διαγωνισμούς μπύρας είναι όλο και περισσότερες, υποσκελίζοντας όλα τα άλλα στυλ, δείχνοντας την προτίμηση τόσο των ζυθοποιών όσο και του κόσμου. Οι καλύτερες ΙΡΑ και Double IPA, σύμφωνα με τo "ratebeer"είναι:
Οι IPA όλο και κερδίζουν έδαφος στη διεθνή σκηνή μπύρας. Οι συμμετοχές των ΙΡΑs και των DIPAs στα φεστιβάλ και τους διαγωνισμούς μπύρας είναι όλο και περισσότερες, υποσκελίζοντας όλα τα άλλα στυλ, δείχνοντας την προτίμηση τόσο των ζυθοποιών όσο και του κόσμου.  

Τα τελευταία χρόνια, με την όλο και μεγαλύτερη πέραση των hoppy μπυρών, έκανε την εμφάνισή της στην Ευρώπη αρχικά, αλλά έπειτα και στην Αμερική, μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του στυλ. Η Belgian IPA είναι μπορεί να πει κανείς η μεταξέλιξη της hoppy blonde, ή η συνάντηση της αμερικανικής ΙΡΑ με την βελγική tripel. Τέλος, το ιβρίδιο μεταξύ ΙΡΑ και Stout, που παρουσιάστηκε τελευταία και ονομάστηκε από κάποιους ως "black IPA" φαίνεται να καταλήγει στο όνομα "American style Black Ale". Πάντως μέχρι στιγμής, στην 3η θέση της λίστας με τις καλύτερες ΙΡΑ, βρίσκεται η "Stone Sublimely Self-Righteous Ale", η οποία είναι μια "black IPA"


Στην Ελλάδα, δυστυχώς το στυλ ΙΡΑ είναι σχεδόν άγνωστο. Σε μια αγορά που κατακλύεται από Γερμανικές και Βέλγικες ετικέτες, η Αμερικανική σχολή, παρά την όλο και μεγαλύτερη επιρροή που έχει στην παγκόσμια σκηνή, στη χώρα μας - όπως ίσως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - δεν εκπροσωπείται παρά από ελάχιστες ζυθοποιίες και απ' αυτές με περιορισμένο αριθμό ετικετών. 
"Μα τώρα δεν μας είπες πως η IPA είναι Αγγλικό στυλ μπύρας; Τι σχέση έχουν οι Αμερικανοί;" - θα απορρήσουν κάποιοι και με το δίκιο τους. Πράγματι, οι ΙΡΑ ξεκίνησαν απ' την Αγγλία, αλλά όπως και με τις stout/porter/pale ale/ που ήταν επίσης βρεταννικά στυλ, οι Αμερικάνοι ζυθοποιοί τους έδωσαν νέα διάσταση, μη φοβούμενοι να "ξεφύγουν" από την κλασσική συνταγή και "πειραματιζόμενοι" με γενναίες δόσεις βύνης και κυρίως λυκίσκου. Οι Αμερικανικές επανεκδόσεις ήταν αυτές που οδήγησαν σε ανάσταση τα εγκατελειμένα αυτά στυλ, ανεβάζοντας και τον πήχη σε μεγαλύτερα ύψη, που ευτυχώς αρκετοί έσπευσαν να δοκιμάσουν.




Στην Ελλάδα που λέγαμε, μπορεί κανείς να βρει (με λίγο ψάξιμο σε "ψαγμένα" μέρη) άξιες εκπροσώπους των στυλ ΙΡΑ, στις παρακάτω ετικέτες: 
·                     Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (american style IPA 7.2%)
·                     Founders Centennial IPA (american style IPA 7.2%)
·                     Flying Dog Snake Dog IPA (american style IPA 7.1%) 
·                     BrewDog Punk IPA (american style IPA 6%)
·                     BrewDog Hardcore IPA (american style DIPA 9.2%)
·                     Urthel Hop-it (Belgian style IPA 9.5%)
·                     Viven Imperial IPA (Belgian style IPA 8%)
·                     Chouffe Houblon (Belgian style IPA 9%)
·                     Fuller's IPA (English style IPA 4.9%)
·                     Meantime IPA (american style IPA 7.5%)
·                     Anchol Liberty Ale (5.9%) για κάποιους χαρακτηρίζεται american pale ale, για άλλους η πρώτη αμερικανική ΙΡΑ που έθεσε τα στάνταρντς του είδους στις μέρες μας.
·                     Santorini Crazy Donkey (5.5%) για να μην ξεχνάμε την πρώτη ελληνική έκδοση του στυλ!

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε και την ΙΡΑ που θα κυκλοφορήσει λίαν προσεχώς η δραστήρια ελληνική μικροζυθοποιία Septem, μια υλοποίηση της νικήτριας συνταγής του πρώτου διαγωνισμού homebrewing που διοργανώθηκε πριν λίγους μήνες.
Από το http://beeramatismoi.blogspot.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου